Deel 4. Hoe kun je thuis munt kweken?

Mensen die zelf hun eigen groente verbouwen zijn geen uitzondering meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het telen van eigen groenten. Wanneer je klein begint kun je zo ervaring opdoen voor het grotere werk.

Dit heb je nodig

  • Stekje van muntplant
  • Een zak met tuinaarde
  • Water
  • Een pot
  • (Kunst)mest

Zorg dat het stekje sterke wortels krijgt

Zorg dat het stekje sterke wortels krijgt

Op ieder terras zie je het inmiddels, een heerlijke kop verse muntthee. Geen gedroogde theebladeren uit een zakje. Maar verse bladeren in je hete thee water. Wist je dat je ook je eigen munt kunt kweken?

Zo begin je

Het is zeer lastig om muntzaad te verkrijgen uit een plant. Het is daarom aan te raden om te starten met een stekje van een bestaande plant. Snijd een takje af op een centimeter boven een vertakking. Zet het stekje in een glas water en binnen 2 weken heb je een stekje met wortels.

Van stekje tot plant

  • Plant het stekje in een pot. Gebruik hiervoor een bot met een diameter van 30 à 40 centimeters en zet geen andere planten in de pot;
  • Plant het stekje zo’n 5 centimeter diep;
  • Een muntplant houdt van zonlicht, kies daarom een plek met de juiste hoeveelheid zonlicht. Neem een plek met ’s morgens volle zon en ’s middags halfschaduw;
  • Geef je munt – zeker tijdens het eerst jaar – regelmatig water. Houd de grond vochtig, maar niet nat;
  • Snoei de muntplant regelmatig. Voor de beste oogst wil je dat de plant in de breedte groeit en in lengte;
  • Verwijder de bloemknoppen. De munt plant bloeit van juni tot september. Door het verwijderen verleng je het oogstseizoen;

Waar kun je munt voor gebruiken?

Naast de bekende muntthee kun je munt voor nog veel meer zaken gebruiken:

  • Serveer met vleesgerechten als garnering;
  • Geef groenten zoals wortels, erwten of aardappels meer pit door munt toe te voegen;
  • Gebruik het in drankjes zoals ijsthee, punch of limonade;
  • En munt is vaak een hoofdingrediënt in cocktails, zoals de bekende mojito.

Oogsten

  • Oogst de verse bladeren wanneer je eigen nodig hebt, maar oogst nooit meer dan 1/3 van het blad in 1 keer. Laat de plant herstellen voor je nogmaals oogst;
  • Wanneer de plant buiten staat: oogst zo veel mogelijk voordat het gaat vriezen. Je wortels zullen de koude overleven, maar de bladeren niet;

Je kunt ongeveer 3 keer met oogstseizoen oogsten.

Lokaal geteelde producten hebben minder impact op het milieu.

Wanneer je zelf groenten verbouwd weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en ben je volledig betrokken bij het groeiproces. En je hoeft geen doorgewinterde boer te zijn met jarenlange ervaring. Gezond verstand, goede wil en een beetje doorzettingsvermogen. Een raam op het zuiden met veel zon is meegenomen, maar zelf zonder zonlicht kun je aan de slag.

 

Begin december in Deel 5: Het thuis kweken van je eigen rode bieten.