Deel 16. Hoe kun je thuis wasabi kweken?

Mensen die zelf hun eigen groente verbouwen zijn geen uitzondering meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het telen van eigen groenten. Wanneer je klein begint kun je zo ervaring opdoen voor het grotere werk.

Dit heb je nodig

  • Wasabi zaden
  • Schaduw
  • Veel water
  • Potgrond

Wasabi is over het algemeen ontzettend moeilijk te kweken. Om de plant goed te laten groeien, is namelijk een vochtige omgeving met een gematigde temperatuur nodig en als er veel wasabi tegelijkertijd gekweekt wordt, ontstaan al snel plantenziektes.

Waarom wasabi kweken?

Het kweken van wasabi is echter wel de moeite waard, aangezien de specerij vele gezondheidsvoordelen en bovendien een unieke frisse, hete en zoete smaak heeft. Durf je de uitdaging aan, dan kun je wasabi kweken door precies de juiste omstandigheden te creëren.

Voorbereiding

  • De juiste omstandigheden creëren: zorg voor een vochtige omgeving met een gematigde temperatuur. Wasabi komt oorspronkelijk uit Japan en groeit het beste in een vochtig, warm klimaat tussen de 7 en 21°C. De wasabiplant is behoorlijk kieskeurig en groeit alleen op plekken waar de temperatuur constant tussen deze twee uitersten is.
  • Neem maatregelen om de temperatuur te kunnen beheersen. Is het in jouw omgeving niet van nature constant de juiste temperatuur, dan zul je de juiste omstandigheden handmatig moeten creëren. Een van de beste manieren om dit te doen is door een broeikas te gebruiken.
  • Kies een schaduwrijke plek. In de volle zon groeit wasabi niet zo goed. Zoek daarom liever een plekje in de schaduw uit om de specerij te kweken. In het wild groeit wasabi tussen bomen die voor veel schaduw zorgen.
  • Zorg dat de grond goed doorlaat. Wasabi houdt van vocht, maar niet van modder en drassigheid. 

Bewaar de wasabi

Verse wasabi kun je een maand of twee in de koelkast bewaren. Als je wasabi langer wilt gebruiken, kun je de wortelstok het beste uitdrogen en vervolgens tot poeder vermalen. Je kunt dit poeder vervolgens met wat water mengen om wasabipasta te creëren.

Zaaien

  • Plant de zaadjes. Leg de zaadjes de avond voordat je ze plant in een klein schaaltje en giet wat gedestilleerd water over ze heen. Laat de zaadjes de hele nacht weken. Zo wordt de schil van het zaadje zachter en zal het sneller ontkiemen. Plant de zaadjes ongeveer 2,5 tot 5 centimeter uit elkaar en druk ze voorzichtig in de grond.
  • Zorg dat de grond en de zaadjes vochtig blijven. Wasabi is een semi-aquatische plant die nat gehouden moet worden om te kunnen groeien. Bespuit de grond daarom dagelijks met water en de zaadjes met vers, koel water om het eventuele natuurlijke water dat de plant krijgt aan te vullen. Als de plant te droog wordt, zal hij al snel verwelken.

Verzorgen

  • Verwijder het onkruid rond de planten.
  • Verzorg de planten twee jaar voordat je ze kunt oogsten. Wasabi ontwikkelt zijn unieke smaak pas als de plant na ongeveer 24 maanden volgroeid is. Tijdens deze periode wordt de plant ongeveer 60 centimeter hoog en breed. Vervolgens ontstaan onder de grond lange, wortel-achtige stokken.
  • Graaf de volgroeide wortelstokken uit. De wortelstokken kunnen geoogst worden als ze ongeveer 17 tot 20 centimeter lang zijn. Graaf eerst één wortelstok uit om te controleren of deze de juiste lengte heeft. Gebruik als dit het geval is vervolgens een hooivork om de overige wortelstokken te oogsten.
  • Laat enkele planten staan zodat deze nieuwe zaadjes verspreiden. Wasabiplanten produceren hun eigen zaadjes en verspreiden die als ze volgroeid zijn over de grond. Als je zelf geen nieuwe zaadjes wilt planten, kun je dus het beste enkele volgroeide planten laten staan. Zo heb je de komende jaren wasabi te over.

Lokaal geteelde producten hebben minder impact op het milieu.

Wanneer je zelf groenten verbouwd weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en ben je volledig betrokken bij het groeiproces. En je hoeft geen doorgewinterde boer te zijn met jarenlange ervaring. Gezond verstand, goede wil en een beetje doorzettingsvermogen. Een raam op het zuiden met veel zon is meegenomen, maar zelf zonder zonlicht kun je aan de slag.

 

Begin juli in deel 17: Het thuis kweken van je eigen sinaasappels.